Poluarea atinge cote alarmante, in fiecare an – un aspect care aduce cu sine o multime de consecinte. Dar este Romania, printre cele mai poluate tari din lume? Este situatia ingrijoratoare doar la noi in tara? Iata cateva statistici importante despre poluare, la nivel national si mondial.
Statistici despre poluare la nivel mondial
La nivel mondial, statisticile semnalate de ONG-uri sunt unele carora ar trebui sa le acordam din ce in ce mai multa atentie. De exemplu, tari sarace, in care populatia este destul de needucata, se situeaza printre cele mai populate.
Iar asta din cauza faptului ca ecologizarea nu reprezinta o prioritate, iar oamenii refuza sa recicleze deseuri. Ba mai mult, in tari precum India, multe dintre gunoaie ajung chiar in apele care strabat tara, fapt care face din aceasta tara una extrem de poluata.
Pe de alta parte, capitala Bosniei si Hertegovinei, Sarajevo, este unul dintre orasele care inregistreaza un ridicat nivel de poluare. Aerul este irespirabil, fapt care a facut ca pandemia de COVID-19 sa fie si mai apriga.
Nu uitam nici de marile aglomerari urbane precum Beijing si Seul, care, din cauza poluarii industriale fac traiul locuitorilor destul de nesanatos. Iar situatia este cu adevarat serioasa cand cotele atinse de poluare situeaza aceste orase in zona rosie, iar locuitorii sunt nevoiti sa poarte masca, nu din cauza COVID-19, ci din cauza calitatii slabe a aerului.
Milano, frumosul oras italian, se numara si el printre cele mai poluate orase europe, o contributie semnificativa la acest proces avand-o si milioanele de turisti care vin sa viziteze orasul si care produc si arunca gunoaie.
Marseille, din cuceritoarea Franta, ne surprinde neplacut cu rezultate destul de ingrijoratoare in ceea ce priveste poluarea.
Care sunt cele mai poluate orase din Romania in 2021?
Situatia in 2020 arata c犀利士 am asa: unul din cinci decese din tara noastra are ca principala cauza poluarea. Iar asta ne face fruntasi intr-un clasament din care nu ne-ar placea sa fim parte. La polul opus, de exemplu, se afla tari precum Danemarca si Suedia. Ele inregistreaza un deces din zece din cauza cotelor alarmante ale poluarii.
Mergand mai departe si analizand statisticile recente, ne putem da seama ca printre cele mai poluate orase, din tara noastra se numara:
- Botosani – oras care ne surprinde neplacut, avand in vedere faptul ca in trecut era considerat unul destul de „verde”. In prezent, din cauza particulelor in suspensie PM 2.5 si PM 10 (poluarea cu particule), acesta este unul destul de poluat. Mai precis, nivelul de praf atinge 13.3 micrograme pe metru cub.
- Cluj Napoca – desi apreciat pentru activitatile turistice, pentru nivelul de dezvoltare adus in special de hubul IT, Clujul este un oras aglomerat si poluat. Nivelul de praf masurat in 2020 era de 13.1.
- Iasi – in ciuda eforturilor de purificare a aerului, Iasul a ajuns la un coeficient de 22,4 micrograme pe metru cub, fapt care l-a situat multa vreme in topul celor mai poluate orase din tara.
- Bucuresti – nici nu avea cum sa nu se regaseasca in lista noastra cu orase poluate, din cauza dioxidului de azot rezultat din emisiile masinilor care circula intens in capitala.
Iar pricipalele cauze ale poluarii in Romania sunt:
- Lipsa educatie care duce, implicit, la neacordarea importantei atunci cand vine vorba de ecologizare, reciclare & co.
- Defrisarea padurilor, care afecteaza considerabil calitatea aerului
- Depozitarea necorespunzatoare a gunoaielor
- Emisiile masinilor si tendinta locuitorilor din tara noastra de a investi in vehicule vechi, din cauza situatiei economice precare
- Folosirea centralelor termice ca mijloc de incalzire a locuintelor – fara ca acestea sa includa un cos de evacuare situat la 40-50 m inaltime (asa cum este prevazut in normele ecologice).