Poluare restaurante: cate deseuri produce un restaurant

Suntem in secolul vitezei, de dimineata pana seara suntem intr-o continua graba pentru a putea duce la bun sfarsit sarcinile pe care le avem intr-o zi. Nu mai avem timp sa gatim cum o faceau mamele sau bunicile noastre, astfel ca ne bucuram de mancarea pregatita de restaurante. Dar v-ati gandit vreodata cata poluare produc restaurantele?

Poluare restaurante – risipa de mancare si producerea deseurilor

  V-ati intrebat vreodata cata mancare este aruncata de catre restaurante si de ce? In contextul actual toate restaurantele au trecut si la partea de livrare pentru a mai putea supravietui, astfel acestea se straduiesc sa serveasca mancarea proaspata clientilor lor. Desi pentru client acest lucru suna foarte bine, inseamna ca alimentele vechi si neutilizate trebuie aruncate pentru a face loc altor alimente proaspete. Ce se intampla cu aceste alimente irosite? Exact, acestea sunt aruncate. Din pacate deseurile alimentare din restaurante reprezinta o problema substantiala.

Peste un milion de tone de mancare este aruncat doar din ce lasa clientii in farfurie atunci cand aleg sa ia masa in oras, iar anual peste 3 milioane de tone de alimente ajung sa fie aruncate.

Exista insa si cateva solutii pe care restaurantele le pot lua astfel incat sa existe mai putina sursa de poluare din restaurante.

  • Efectuarea unei contorizari a deseurilor – Nu poti gestiona ceva ce nu este masurat. Efectuarea unei contorizari amanuntite a deseurilor este esentiala pentru a ajuta restaurantul si pentru a putea gestiona deseurile.
  • Inceperea simpla – cea mai simpla modalitate este aceea de a incepe cu produsele care pot fi separate si reciclate cu usurinta. Articolele precum cartonul sunt un material extrem de comun in industria restaurantelor si pot ocupa un procent foarte mare in tomberon.
  • Mai putine deseuri – Reducerea de cumparaturi a produselor care nu sunt necesare intr-o anumita perioada de timp. De asemenea se poate lucra cu furnizori care sa aduca numai produse care sunt reciclabile si compostabile. Daca se tine cont de acest pont si se poate controla tot ce intra intr-un restaurant exista mari sanse ca restaurantul sa nu mai polueze atat de mult si sa aiba deseuri reciclabile, reutilizabile sau compostabile.

Comunicarea cu furnizorii este foarte importanta astfel ca acestia pot ajuta patronii de restaurante sa gestioneze ambalajele. Se pot folosi ambalaje de transport returnabile sau refolosibile pentru legume si fructe, iar pentru evitarea risipei de alimente se pot oferi clientilor containere compostabile.

  • Compostarea are un rol important. Deseurile organice reprezinta o sursa valoroasa care poate fi compostata pentru a produce ingrasaminte pentru a imbunatati calitatea solului si de asemenea pentru a reduce eroziunea solului. Alegand separarea substantelor organice pentru compostare se pot reduce taxele de transport ale deseurilor si nu in ultimul rand se produce un impact pozitiv asupra mediului.

Ce se poate composta?

  • Resturi de mancare
  • Deseuri de fructe si legume
  • Cafea macinata si filtre
  • Pliculete de ceai
  • Placi compostabile, tacamuri si recipiente de luat masa
  • Prosoape si servetele de hartie

 

Ce nu se poate composta:

 

  • Ulei si grasimi
  • Materiale toxice
  • Cesti de cafea
  • Hartie lucioasa
  • Etichete lipicioase
  • Folosirea corecta a cosurilor de gunoi – este important ca restaurantele sa aiba cosuri de reciclare pentru a simplifica acest proces. Acestea trebuie sa fie folosite atat in bucatarie, cat in in interiorul restaurantului, amplasate in asa fel incat sa nu aiba un aspect vizual deranjant, dar in asa fel incat sa atraga atentia pentru ca oricine isi doreste sa arunce ceva la cos sa o faca intr-un mod corect.
  • Folosirea etichetelor pe cosurile de gunoi – Clientii au la dispozitie cateva secunde pentru a decide ce sa faca atunci cand arunca deseurile. Daca grafica nu este clara aceasta poate duce la confuzii. Grafica reprezinta o componenta puternica in orice program de reciclare si le comunica oamenilor mesajul corect. Graficele care ies in evidenta si comunica clar ce trebuie sa intre in cosul de gunoi sunt esentiale pentru succes. Pozele cu produsele care pot fi aruncate sunt cel mai bun exemplu.
  • Alegerea unei persoane responsabile din echipa pentru programul de reciclare.

Pentru ca acest proces sa fie unul sustenabil este important sa se gaseasca un angajat entuziast pentru a conduce programul de reciclare, acesta sa fie instruit, iar mai apoi sa comunice si sa ii instruiasca pe ceilalti in acest proces.

 

Desi restaurantele pot produce multa poluare, asa cum am aratat mai sus exista si solutii la care se poate apela pentru a fi cat mai blanzi cu mediul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *