Indiferent ca faceti cumparaturi pentru dumneavoastra. sau pentru altcineva, cumpararea de flori pentru persoanele carora le pasa de mediu poate fi o sarcina plina de incertitudine.
Cu tot accentul pus pe mediu, exista multe intrebari daca plantele si florile artificiale sunt o alegere mai ecologica decat florile naturale. Acestea pot fi o varianta, in functie de mai multi factori. Din pacate nu exista prea multe statistici cuantificabile cu privire la impactul pe care il au florile artificiale asupra mediului, dar sa analizam ceea ce stim si sa comparam cu impactul pe care il au florile naturale.
Emisiile de gaze cu efect de sera si mediul
In functie de ce sunt facute florile artificiale, procesul de fabricatie produce unele emisii de sera. Producatorii de flori folosesc uneori si inălbitori sau coloranti care pot fi toxici pentru mediu daca sunt folositi necorespunzator. Mare parte dintre florile naturale sunt cultivate si in strainatate, in America de Sud 犀利士
sau in Africa, locuri unde clima este mai favorabila cresterii florilor pe tot parcursul anului. Cu toate acestea,multe tari folosesc pesticide care sunt interzise in Europa sau in Statele Unite. Intrucat florile nu sunt considerate alimente, cultivatorii folosesc acele pesticide chiar si pentru florile pe care le expediaza in Europa.
In alta ordine de idei, aranjamentele artificiale sunt si ele fabricate in alte tari, asa ca trebuie transportate mai apoi in magazinele din intreaga lume. Cu toate acestea, pentru ca florile artificiale nu au o perioada de valabilitate, ele pot fi impachetate si plasate pe nave, care produc mai putine emisii de carbon decat avioanele.
Pentru florile naturale transportul este o problema, deoarece acestea trebuie expediate pe calea aerului in tara de destinatie si apoi transportate in camioane frigorifice la destinatiile finale.
Transportul florilor naturale arde milioane de litri de combustibili, iar pentru ca emisiile avionului sunt eliberate in atmosfera la o altitudine atat de mare, acestea sunt mult mai daunatoare decat cele emise pe sol. De asemenea, transportul frigorific, cu camioane necesita, mai multa energie si creeaza mai multe gaze cu efect de sera decat transportul fara frigider.
In momentul in care analizam emisiile, florile artificiale au cel mai probabil un avantaj in fata florilor naturale, in principal pe baza diferentei de transport.
Ambalarea
Cele mai multe plante artificiale necesita foarte putin ambalaj,iar ceea ce necesită pentru transport este adesea realizat din carton, care este biodegradabil. Cartonul poate fi complet defalcat intr-o gramada de compost sau in gropi de gunoi in aproximativ 3 luni. Ambalajul poate fi, de asemenea, reciclat, folosind cartonul si in alte scopuri.
Florile proaspat taiate sunt de cele mai multe ori impachetate in celofan sau plastic. Celofanul este un bioplastic durabil, fabricat din plante. Acesta se poate defecta complet in 2 pana la 4 luni. Astfel, cand vine vorba de ambalare, plantele artificiale si cele naturale sunt aproape egale in ceea ce priveste impactul asupra mediului.
Reutilizarea
Cele trei principii ale sustenabilitatii sunt reducerea, reutilizarea si reciclarea. Reutilizarea este un factor important in viata durabila si este destul de evident că florile artificiale castiga clar in această categorie. Acestea pot avea un impact asupra reducerii amprentei de carbon.
In functie de flori, cele naturale, pot dura de la o saptamana la o luna, avand astfel durata de valabilitate. In cumpararea unui nou buchet apar in discutie toxinele, emisiile si ambalajele.
In aceasta categorie florile artificiale castiga, ele putand fi refolosite ani de zile.