Colectare si reciclare deseuri HoReCa
Domeniul HoReCa este recunoscut pentru cantitatile impresionante de deseuri pe care le produce. Nici nu e de mirare, intrucat agentii economici care lucreaza fizic in mod direct cu un numar mare de clienti au nevoie de toate elementele necesare. De la ambalajele pentru livrari, produsele de igiena si pana la facturile pe care le emit, toate aceste lucruri genereaza deseuri care pot fi transformate in produse noi prin reciclare.
La ora actuala, tema deseurilor in HoReCa este deseori dezbatuta, motiv pentru care are un status relativ controversat. Din punct de vedere legislativ, nerespectarea reglementarilor legale privind gestionarea deseurilor pentru agentii economici conduce la amenzi usturatoare – ceea ce s-a si intamplat, nu de putine ori. Acest lucru se explica prin faptul ca multi reprezentati au decis sa introduca toate deseurile in categoria gunoiului menajer, in loc sa le colecteze selectiv si sa le recicleze. Iar acest lucru are doua motive fundamentale – lipsa de educatie si, in anumite cazuri, lipsa spatiului de depozitare pentru deseuri.
Care sunt cele mai frecvente deseuri generate de domeniul HoReCa
Deseurile obtinute in urma activitatii agentilor economici din domeniul HoReCa sunt variate si in cantitati destul de mari. De aici si reglementarile impuse, alaturi de sanctiunile financiare care se aplica in cazul nerespectarii acestora. Printre cele mai des intalnite se numara:
- Ambalaje provenite de la produsele de curatenie – in general, sunt confectionate dintr-un plastic mai gros care, la randul lui, nu poate decat sa polueze mediul inconjurator;
- Cartonul – se regaseste din abundenta in domeniul HoReCa, intrucat se folosesc nenumarate cutii de carton pentru depozitare, livrare si transport. Mai mult, acestea se aduna ca urmare a livrarilor pe care firma le primeste. De aceea, o cantitate mare de carton poate fi reciclata, apeland la un centru de colectare selectiva si reciclare. In urma procesului de reciclare, se vor putea obtine produse noi cu utilitate diferita. Este important sa cunosti faptul ca orice cutie cu urme de grasime sau de ulei nu poate fi reciclata in totalitate. Partile respective vor trebui sa fie indepartate, iar ceea ce ramane va putea fi folosit in procesul de reciclare;
- Chistoacele de tigara – au o durata de viata de 2 ani si se aduna in numar grandios in domeniile HoReCa;
- Hartia – poate fi sub forma de bon fiscal, facturi si chitante. Toate acestea intra numaidecat in contabilitatea unei firme si polueaza la fel de mult, in conditiile in care nu sunt reciclate la timp. Potrivit statisticilor, milioane de copaci sunt sacrificati in fiecare an pentru a se putea obtine rechizite si obiecte de papetarie;
- Materiale promotionale – indiferent ca ne referim la flyere, agende, afise sau calendare. In cazul in care acestea sunt vechi si nu mai pot fi folosite, pot fi reciclate si nu aruncate;
- Pungile de plastic si cele de carton – sunt utilizate aproape la orice activitate intreprinsa de firmele din industria HoReCa si sunt extrem de rezistente. Multe dintre ele au o perioada de degradare care variaza intre 20 si 30 de ani;
- Servetelele de unica folosinta – chiar daca nu intra in categoria elementelor reciclabile, servetelele de unica folosinta sunt folosite din abundenta in domenul HoReCa. O solutie pentru acest caz este sa le folosesti pentru obtinerea compostului;
- Sticla – adunata in urma consumului de sucuri, apa si bauturi aloolice. Un mare avantaj al sticlei este ca poate fi reciclata cu succes la nesfarsit si nu contamineaza lichidul din interior. Deseori, aceasta poate fi folosita pentru a infrumuseta spatiul, prin proiecte de tip DIY;
- Tacamurile si farfuriile din plastic – intalnite atat la hotelurile, cat si la restaurantele in care se organizeaza evenimente. De asemenea, acestea sunt folosite in cantitati mari de firmele de catering. Plasticul folosit pentru realizarea lor are consecinte grave asupra naturii, ajungand in lacuri, mari si oceane. Mai mult, atunci cand este ars, plasticul emana sustante nocive in aer.
Colectarea in mod selectiv din primul moment va ajuta selectarea ulterioara realizata la centrul de reciclare. Astfel, procesul va fi unul eficient si rapid, iar echipamentele speciale de maruntire si presare nu vor fi afectate de contaminanti sau de produse neconforme, cum sunt cele umede.
Ce materiale pot fi folosite pentru a se obtine compost
Intre 60% si 80% din deseurile produse de domeniul HoReCa sunt reprezentate de o risipa imensa de alimente. Deseurile organice sunt o resursa valoroase care poate fi utilizata pentru a obtine compost si, ulterior, ingrasaminte meninte sa imbunatateasca calitatea solului si de a reduce eroziunea.
Ce produse se folosesc pentru a se obtine compost:
- Cafea macinata;
- Pliculete de ceai;
- Prosoapele si servetelele de hartie;
- Resturi de fructe si legume;
- Resturi de mancare;
- Suportul de carton aferent paharelor pentru bauturi fierbinti.
Ce produse nu se pot folosi pentru a se obtine compost:
- Ulei si grasime;
- Materiale toxice;
- Paharele de cafea;
- Hartia lucioasa;
- Etichetele lipicioase regasite pe fructe si legume.
Care sunt cele mai importante etape in procesul de colectare si reciclare deseuri HoReCa
Pentru a preveni amenzile usturatoare si a te asigura ca respecti in totalitate Legea nr. 249 din 2015, va trebui sa:
- Integrezi in mod corespunzator cosurile pentru deseuri selective
Gandirea designului cosurilor de reciclare si a locatiilor in care acestea vor fi amplasate sunt cruciale pentru orice program de reciclare in cazul agentilor economici. Dupa ce ai stabilit punctele de colectare si numarul de unitati de care ai nevoie, poti comanda cosurile de gunoi. Ulterior, poti apela la un centru de colectare selectiva si reciclare care te va scapa de ele, nu fara a primi o suma de bani inapoi pentru asta.
- Respecti prevederile legale
Potrivit legii in vigoare, fiecare operator economic are obligatia sa valorifice prin reciclare urmatoarele:
- Hartia pe care a folosit-o in fiecare an, in proportie de 60%;
- Cartonul pe care l-a folosit in fiecare an, in proportie de 60%;
- Plasticul pe care l-a introdus pe piata pe an, in proportie de 22.5%;
- Metalul pe care l-a introdus pe piata pe an, in proportie de 50%;
- Cantitatea de lemn pe care a folosit-o in fiecare an, in proportie de 15%.
- Optezi pentru cel mai bun mod de a le pune in aplicare
In calitate de agent economic din domeniul HoReCa, te poti asigura ca ai scapat de aceste obligatii legislative in oricare din cele doua moduri:
- Fara ajutor – prin integrarea unei strategii interne prin care sa se colecteze deseurile reciclabile si ulterior sa fie sortate si valorificate. De cele mai multe ori, exista un departament sau o persoana specializata pentru a asigura acest lucru;
- Cu ajutor – prin intermediul unui centru specializat de colectare selectica si reciclare, care are toate autorizatiile necesare.
Care sunt motivele pentru care este indicat sa lucrezi cu un centru de colectare si reciclare deseuri HoReCa?
Problema deseurilor in orice locuinta este relativ dificil de gestionat, iar numarul de persoane in cauza variaza intre 2 si 6. In ceea ce priveste industriile HoReCa, ne raportam la un numar mult mai mare de persoane cu care va trebui sa lucrezi, in speta angajatii tai.
- Banii pe care ii economisesti atat pe termen scurt, cat si pe termen lung;
- Factorul uman este principalul motiv pentru care este indicat sa optezi pentru un centru de colectare reciclare deseuri HoReCa. Este mult mai usor sa ai un operator specializat care sa faca toate lucrurile de genul acesta pentru tine, asigurandu-te, in acelasi timp, ca nu sunt sanse sa iei vreo amenda neasteptata;
- Spatiul castigat este un mare avantaj, cu atat mai mult cu cat nu va trebui sa mai depozitezi deseurile;
- Timpul este economisit, intrucat nu mai trebuie sa faci drumuri la centru si, in anumite cazuri, sa selectezi mai in detaliu deseurile.
Nu in ultimul rand, pastrarea unui restaurant, hotel sau cafenea intr-o stare impecabila este o modalitate perfecta pentru a atrage mai mult vizitatori si, implicit, clienti.
Care sunt solutiile alternative la colectare si reciclare deseuri HoReCa
Inainte de a colecta toate deseurile si a le pregati pentru reciclare, te-ar putea interesa sa adopti solutii diverse, dar menite sa protejeze in continuare mediul inconjurator.
- Refoloseste produsele de care vrei sa scapi – orice sticla, hartie, lemn, plastic sau carton de care vrei sa scapi poate fi utilizat intr-un alt mod;
- Integreaza aceste produse in proiecte creative prin care poti atrage clienti – exista nenumarate utilizari si reutilizari pentru deseurile obtinute in domeniul HoReCa. Unul dintre acestea presupune folosirea sticlelor de bauturi alcoolice pe post de vaze pentru flori, suport pentru betisoare parfumate sau orice alt aranjament;
- Foloseste bucatile de carton pentru a realiza o galerie de arta – in functie de modul in care le amenajezi si pictezi, acestea pot sa fie admirate de fiecare client in parte;
- Restaureaza piesele vechi de mobilier din lemn – in loc sa il trimiti catre reciclare, lemnul vechi poate fi folosit in amenajarile interioare;
- Doneaza materialele de presa – indiferent ca ne referim la ziare, reviste mondene, tehnice sau unele de design interior, exista persoane si alte business-uri care le-ar putea folosi in zona de asteptare.
Orice solutie creativa de refolosire a deseurilor este un prim pas in directia exercitarii unei atitudini proactive in ceea ce priveste problema gunoiului la nivel mondial. De altfel, potrivit Uniunii Europene, pana in 2030 se doreste ca procentul de reciclare a deseurilor din plastic sa creasca la 55%, iar cel al ambalajelor sa atinga 70%.
Reciclarea in mod corespunzator a tuturor materialelor, cu precadere in domeniul HoReCa, este un obicei menit sa ofere doar rezultate pozitive pentru mediul inconjurator. Un rezultat adiacent este lipsa amenzilor care, in caz contrar, ar putea afecta destul de mult bugetul oricarei firme. Poti opta fie sa realizezi intreaga strategie in mod individiual, fie sa delegi aceasta responsabilitate catre un centru de colectare reciclare deseuri HoReCa aproape de tine. Indiferent de alegere, scopul va fi acelasi – de a proteja mediul inconjurator.