Despre noi

Colectare deseuri hartie carton – despre noi

 

Atat hartia, cat si cartonul fac parte din elementele poluante regasite la nivel international. Indiferent ce facem in decursul unei zile, sunt slabe sanse sa nu folosim, cel putin la un moment dat, un produs realizat din hartie. Fie ca notam ceva pe o foaie sau obtinem un bon in urma cumparaturilor efectuate, materialul de baza folosit este hartia.

Datorita incidentei hartiei in viata de zi cu zi, este in responsabilitatea noastra sa gasim solutii pentru a ne proteja mediul inconjurator. In caz contrar, problemele ecologice vor avea efecte care se rasfrang pe termen lung si care vor fi mult mai greu de estompat pe masura ce timpul trece.

De ce este important sa reciclam hartie?

Reciclarea deseurilor este o masura de care fiecare dintre noi este responsabil, cu atat mai mult cu cat Uniunea Europeana si-a setat ca pana in 2030, procentul de reciclare aferent plasticului sa ajunga la 55%, iar cel pentru ambalaje la 70%. Deseurile (cu precadere cele de hartie) se intalnesc la tot pasul, fiind duse la depozitele de deseuri sau la gropile de gunoi atunci cand nu ajung la un centru de colectare deseuri hartie. Printr-o simpla schimbare, ne putem bucura de:

 • Consum redus de energie – atunci cand obtinem hartie din deseuri reciclate, reusim sa economisim 4.000 de kilowati de energie;
 • Consum redus de petrol – 1.800 de litri sunt salvati prin reciclarea unei singure tone de hartie;
 • Consum redus de resurse naturale – 32.000 de litri de apa sunt economisiti la fiecare tona de hartie reciclata;
 • Protejarea padurilor – 17 arbori pot fi salvati prin reciclarea unei singure tone de hartie;
 • Un aer mai curat – prin reducerea cantitatilor de deseuri care ajung la gropile de gunoi.

Aducerea tuturor elementelor de care nu mai ai nevoie la un centru de colectare deseuri hartie te va ajuta nu doar sa scapi de ele, ci si sa primesti bani in schimbul lor.

Unde ducem hartia pentru reciclare?

De indata ce ai adunat hartia de acasa, este momentul sa apelezi la un centru de colectare deseuri hartie. Serviciile oferite vor fi in beneficiul tau, atat in calitate de persoana fizica, cat si in calitate de persoana juridica.

Inainte de asta, nu uita sa colectezi corect hartia, prin selectarea doar a urmatoarelor:

 • Agende telefonice;
 • Bonuri, facturi si chitante;
 • Caiete si carti de care nu mai ai nevoie si pe care nu le-ai putut dona altundeva;
 • Hartia folosita in birouri;
 • Pungi de hartie.

Este foarte important sa nu integrezi pentru reciclare, in acelasi loc, si urmatoarele categorii de produse din hartie:

 • Fotografiile;
 • Hartia cu ulei sau grasime;
 • Hartia lucioasa, laminata, cerata sau plastifiata;
 • Hartia umeda;
 • Servetelele de hartie sau prosoapele de bucatarie.

Acestea din urma nu pot fi reciclate si, in cazul in care intra in procesul de reciclare, vor contamina rezultatul final.

Ce servicii pot fi folosite de agentii economici?

Legea Reciclarii nr. 221 din 2011 vizeaza colectarea separata a deseurilor de catre agentii economici. Acestia au obligatia de a amenaja spatii special concepute pentru pubele sau tomberoane, care sa sprijine colectarea selectiva.

Imediat dupa ce acestea sunt colectate, deseurile pot fi preluate de un centru de colectare deseuri hartie si procesate, pentru a se obtine produse noi din hartie. In schimb, agentii economici vor primi sume de bani, in conformitate cu cantitatile de deseuri aduse.

Intreaga activitate are ca scop grija si protejarea mediului inconjurator, prin decizii care vor avea mari avantaje pe termen lung. Fiecare schimbare pleaca de la noi, iar reciclarea nu este o exceptie. Cu cat integram mai repede acest obicei in viata noastra, cu atat ne va fi mai usor si mai bine pe termen lung.