Valorificare deseuri

In societatea actuala gestionarea deseurilor este o problema si in acelasi timp o provocare din ce in ce mai mare. Exista in schimb o solutie viabila si aceasta poarta denumirea de valorificare deseuri. Exista multe beneficii ca urmare a valorificarii deseurilor reciclabile, unul dintre ele este protejarea mediului inconjurator.

Ce inseamna mai exact valorificare deseuri?

Valorificarea deseurilor este fenomenul prin care deseurile sunt transformate in energie sau in produse functionale. Aceasta transformare se realizeaza fie prin reutilizare, fie prin reciclare.

Reciclarea reprezinta procesul prin care deseurile sau reziduurile “valoroase” sunt transformate in materie prima in scopul fabricarii de noi produse utilizabile.

Care sunt beneficiile reciclarii?

Reciclarea are o serie de beneficii asupra mediului in care traim si implicit asupra noastra ca indivizi.

Acestea sunt:

  •       reducerea poluarii;
  •       cresterea economiei;
  •       economisirea energiei;
  •       salvarea padurilor;
  •       reducerea consumului de resurse naturale;
  •       comunitati mai curate si aer mai proaspat.

Productia de obiecte din materii prime este costisitoare si consuma resurse precum energie si apa. Reciclarea are costuri reduse si beneficii precum economisirea resurselor naturale. Materiile prime secundare rezultate din reciclarea deseurilor si reziduurilor sunt un exemplu de valorificare deseuri.

Depozitarea reziduurilor si a deseurilor este o mare provocare, numarul fiind coplesitor, depozitele nu mai fac fata iar gropile de gunoi se inmultesc si sunt o sursa de poluare a aerului. Pe langa acest aspect, gropile de gunoi sunt inestetice iar comunitatile care locuiesc in apropierea acestora se confrunta cu mirosul neplacut si cu o calitate scazuta a aerului.

Ce se poate recicla? Care sunt cele mai importante deseuri reciclabile?

  •       hartia
  •       plasticul
  •       sticla
  •       lemnul
  •       metalul
  •       textilele
  •       electronicele

5 metode metode de valorificare deseuri:

  •       reutilizare
  •       consum inteligent
  •       reciclare
  •       colectare selectiva a gunoiului propriu
  •       voluntariat

 

  1.     Reutilizarea

Atunci cand un obiect pe care l-am utilizat nu ne mai este de folos primul instinct este acela de a-l arunca. Cu totii facem curatenie prin casa si realizam ca sunt obiecte care nu ne mai trebuiesc si hotaram sa facem o selectie si ajung la gunoi. Ei bine, putem sa procedam altfel si anume sa ne gandim prima data la acest concept de valorificare deseuri si sa vedem cum putem reutiliza acel obiect care ne incurca. Este surprinzator cum un obiect vechi poate sa ia o noua forma si sa devina un obiect decorativ care se potriveste perfect pe biroul tau.

Putem sa fim creativi si sa confectionam diverse obiecte din hartie, plastic, sticla, din lemn sau din metal. In ceea ce priveste textilele putem sa jonglam si in aceasta directie. Dintr-un tricou vechi pe care nu il mai purtam putem sa facem hainute pentru animalul de companie sau putem sa il donam (exista containere pentru donatii de haine). O alta solutie este sa cautam puncte de colectare sau sa ne interesam ce magazine din domeniul fashion accepta colectarea de textile.

  1.     Consumul inteligent

Traim intr-o societate care are tendinta sa procure mai mult decat consuma iar acest obicei poate avea consecinte grave asupra mediului. Putem sa facem o schimbare in acest sens prin lista de cumparaturi. Aceasta este o modalitate simpla de a controla cumparaturile compulsive. Pune pe lista de cumparaturi doar produsele de care ai nevoie si nu te abate de la ea in timpul sesiunii de shopping.

O problema actuala o reprizinta ambalajele produselor. Incearca sa cauti produsele ambalate ecologic si foloseste sacose din material reciclabil pe care sa le reutilizezi.

Autoeducarea in ceea ce priveste consumul nu este simpla insa reprezinta un mijloc prin care aducem un avantaj mediului inconjurator. Tot in aceeasi idee este de mentionat si responsabilizarea generatiilor viitoare care prin exemplul dat de noi pot sa adopte obiceiuri sanatoase si prietenoase cu mediul.

  1.     Reciclarea

Daca reutilizarea produselor este imposibila pasul urmator este reciclarea care presupune reconfectionarea unor produse din deseuri si reziduuri.

Suntem obligati din punct de vedere legal sa reciclam insa ceea ce ne impinge la aceasta actiune trebuie sa fie responsabilitatea noastra fata de mediul in care traim. Avem mijloacele necesare sa reciclam iar obligatiile noastre sunt simple si clare, selectam gunoiul propriu pe categorii: hartie, plastic, sticla, lemn, metal si textile. Firmele mici si companiile mari selecteaza de asemenea gunoiul colectiv pe categorii in scopul reciclarii.

  1.     Colectarea selectiva a gunoiului propriu

Un prim pas spre reciclare este colectarea selectiva a gunoiului din gospodaria proprie. Selectam si separam gunoiul pe categorii si il depozitam provizoriu in containerele specifice pana in momentul colectarii lor de catre autoritati sau de catre firmele care se ocupa de reciclarea deseurilor. Pentru a selecta corect gunoiul trebuie sa stim ce se recicleaza si ce nu.

Deseurile reciclabile sunt urmatoarele:

  •       hartia (coli de hartie, caiete, reviste, ziare, hartie de impachetat, sacose din hartie)
  •       plastic (ambalaje din plastic, pet-uri, dopuri din plastic, caserole din plastic, folie din plastic)
  •       sticla (sticle golite complet de continut si curate)
  •       metal (doze, spray-uri, cutii din metal, conserve, capace de borcane din metal, folie de aluminiu

Ce nu putem sa reciclam:

  •       hartie (hartia deteriorata prin mototolire sau patare, servetelele, obiectele din hartie care contin si plastic)
  •       plastic (plasticul contaminat cu urme de grasime sau urme de chimicale)
  •       sticla (sticla care inca are continut)
  •       metal (dozele murdare sau care nu sunt golite in totalitate, folia de aluminiu deteriorata)

La aceste patru categorii putem sa adaugam si lemnul care prin reciclare devine o sursa importanta de energie. Asa ca inainte de a arunca o piesa de mobilier veche asigura-te ca aceasta nu poate fi restaurata si refolosita. Daca intr-adevar nu se mai poate folosi ea trebuie reciclata, asa evitam defrisarile masive si protejam habitatul natural al animalelor.

  1.     Voluntariat

Exista foarte multe organizatii care se ocupa cu protejarea mediului inconjurator si care au nevoie de voluntari. Se organizeaza diverse campanii de adunare a gunoiului din mediul natural in scopul reciclarii. Mai mult de atat, marile companii au adoptat astfel de miscari si organizeaza la nivel intern echipe de voluntari care sa faca diverse activitati prietenoase cu mediul.

Idei valorificare deseuri prin reutilizare:

  •       Daca ai un caiet vechi sau o agenda folosita care are o coperta interesanta o poti pastra ca sa completeze cu stil biroul tau in scop de obiect decorativ;
  •       Paginile dintr-o revista veche le poti folosi sa imbraci copertile deteriorate ale cartilor din biblioteca proprie;
  •       Din cartonul provenit de la diverse cutii putem sa confectionam multiple jucarii sau loc de joaca pentru pisici;
  •       Sticlele de vin le putem vopsi si transforma in obiecte decorative;
  •       Din plastic putem sa confectionam diverse obiecte precum un suport de birou pentru pixuri;
  •       Din lemn putem sa confectionam multiple obiecte decorative sau accesorii de mobilier.

Cand s-au epuizat toate variantele de reutilizare vorbim despre reciclare. Valorificam deseurile prin reciclare in scopul crearii unor noi obiecte utilizabile. Astfel economisim resurse naturale valoroase.

Cum se recicleaza hartia?

Hartia este probabil deseul cel mai prezent si intalnit in majoritatea domeniilor dar si in activitatile individuale.

Exista un adevarat proces tehnologic in spatele reciclarii hartiei insa el nu este la fel de complex si de costisitor precum obtinerea hartiei din materie prima. Este de retinut aspectul ca hartia se poate recicla de pana la 6 ori dupa care isi pierde din propietati.

Dupa colectare hartia ajunge la reciclare si este sortata pe categorii, de exemplu hartia alba are o calitate superioara pe cand deseurile din ziare si reviste sunt considerate a fi de calitate medie. Dupa procesul de transformare prin care trece, hartia ajunge din nou pe birouri sau in casele noastre.

 

Cum se recicleaza plasticul?

Dupa colectarea selectiva a plasticului urmeaza reciclarea care presupune un proces ceva mai sensibil decat cel prin care trece hartia. Nu orice plastic se poate recicla, daca este contaminat el iasa din procesul de reciclare si ajunge la groapa de gunoi iar descompunerea acestuia presupune un timp indelungat. Spre deosebire de hartie, plasticul nu ajunge la noi in casa sub aceeasi forma pe care a avut-o initial. De exemplu o sticla din plastic se topeste iar granulele obtinute se folosesc la confectionarea altor obiecte.

Cum se recicleaza metalul?

Dupa colectare metalul ajunge in fabricile de reciclare, se sorteaza, se spala, se topeste apoi se transforma in produse noi utilizabile. Este de retinut faptul ca metalul ruginit nu se poate recicla si ca aluminiul este unul dintre deseurile care se pot recicla la infinit.

Cum se recicleaza sticla?

Sticla este probabil unul dintre cele mai rezistente deseuri si se descompune ingrijorator de greu iar daca nu ajunge la reciclare aceasta poate sa continuie sa existe mult timp.

 Spre deosebire de hartie si alte reziduuri, sticla reprezinta deseul care se poate recicla infinit fara a-si pierde proprietatile. Sticla se recicleaza prin topire iar costurile sunt considerabil mai mici decat in cazul productiei de sticla din materie prima.

Procesul de reciclare al sticlei presupune: spalare, sortare in functie de culoare, maruntire, macinare si eliminarea tuturor factorilor externi precum hartie sau metal, apoi urmeaza topirea. Sticla transparenta este considerata mai valoroasa decat sticla colorata fiindca poate fi folosita in mai multe scopuri, pe cand din deseul de sticla colorata se poate obtine doar sticla de aceeasi culoare.

Partea de valorificare deseuri este un aspect ce trebuie inteles atat de noi ca indivizi cat si de marile companii. Mai mult decat atat, important este ce valori transmitem generatiilor care ne urmeaza, ei trebuie informati si educati sa adopte deprinderi in sensul protejarii naturii.