Valorificare deseuri hartie carton

In zilele noastre, mai precis, in era consumerismului, oamenii prefera sa foloseasca produse de unica folosinta, din comoditate si din dorinta de a se proteja de bacterii si virusi. Insa acest confort nu vine fara niciun cost, ci chiar unul devastator pentru mediu, care afecteaza fauna, flora si viata umana.

 

Una dintre cele mai utilizate materii prime este lemnul. Din lemn se pot produce de la hartie si carton pana la mobilier de mari intinderi. Din fericire, lemnul si produsele din lemn sunt biodegradabile, atunci cand nu au fost procesate chimic si mecanic. De aceea, putem afirma ca este mult mai usor sa faci valorificare deseuri hartie carton si sa reutilizezi obiecte din lemn.

 

Dacă nu il includeti deja în coșul de gunoi, cartonul ar trebui adăugat la lista de articole reciclabile atât acasă, cât și la serviciu.

 

Este unul dintre cele mai utilizate materiale reciclabile de pe planetă. Este, de asemenea, unul dintre puținele care este non-toxic, 100% biodegradabil și poate fi adesea reutilizat în starea sa actuală. Dar când materialul se uzează în sfârșit, nu uitați să-l reciclați. Reciclarea cartonului este importantă tocmai pentru că este atât de intens utilizat.

 

Deși este fabricat din hârtie, acest produs ocupă mult spațiu și creează multă greutate. Imaginați-vă dacă toate acele materiale ar merge la groapă. Dacă reciclăm doar o tonă de material, putem economisi peste 9 metri cubi de spațiu la depozitul de gunoi. Acesta este motivul pentru care este una dintre componentele cheie ale obținerii unui flux zero de deșeuri la depozitele de deșeuri.

 

Cartonul, denumit si carton ondulat, este un material usor reciclabil, cu piete locale bine stabilite pentru procesare și fabricare. Pentru a putea fi reciclat cartonul trebuie pastrat curat si uscat. Cutiile de carton trebuie intotdeauna aplatizate inainte de a fi introduse intr-un container de reciclare. Cartonul care contine o cantitate mica de contaminare, precum lichidul sau grasimea, poate fi reciclat. Cartonul cerat, însă, nu trebuie colectat pentru reciclare, dar poate fi acceptat de unele operatiuni comerciale de compostare.

 

In economia actuala, companiile si institutiile recicleaza articole precum cartonul, deoarece adesea le economiseste bani pe costurile de eliminare a deseurilor. Reciclarea este, de asemenea, buna pentru planeta și comunitatile locale, deoarece ajuta la conservarea resurselor valoroase, reduce poluarea din productia de noi materiale si creeaza noi locuri de munca. Unii generatori mari de carton il pot balota sau compacta și îl pot comercializa direct reciclatorilor pentru a primi venituri pentru acest material.

 

Mulți transportatori vor colecta împreună hârtie și carton, permițându-vă să maximizați oportunitățile de reciclare, minimizând în același timp spațiul de care aveți nevoie pentru reciclare.

 

Odata ridicat de la o companie sau o institutie, acest material este transportat intr-o unitate unde va fi sortat si balotat. Cartonul balotat este apoi gata pentru a fi expediat la fabricile de hartie pe nationale si internationale pentru reciclare in produse noi din hartie. Camioanele livreaza baloți de carton ondulat, materialul este inspectat, prelucrat in pulpa, rulat în foi, ondulat, lipit in foi noi si decupat in forma gata de comercializare.

 

Ce se intampla după ce este reciclat?

Cartonul reciclat este un material de inalta calitate care poate fi folosit pentru materiale de ambalare și cutii, iar cartonul poate fi reciclat de multe ori fara a-si pierde din rezistenta. Containerele din carton ondulat care sunt folosite pentru transport au un procent ridicat de conținut reciclat post-consum.

 

Din pacate, nu toate tipurile de hartie pot fi reciclate, pe unele le folosim la ultimul lor stadiu de viata. Motivul pentru care nu se pot recicla? Fiindca majoritatea echipamentelor de reciclare nu pot manipula plicuri, hartie carbon sau hartie lucioasa, fotografii sau hartie cu banda adeziva sau capse. Aceste tipuri de hartie trebuie sortate la gunoiul menajer. Cu toate acestea, sunt dezvoltate noi echipamente pentru a se putea lucra cu aceste articole. De exemplu, exista echipamente care sunt aproape gata sa indeparteze cerneala din hartia lucioasa pe care o regasim in reviste si cataloage astfel incat sa putem recicla separat.