Poluarea interioara – factori, consecinte, solutii

Din cauza pandemiei de CoVID-19, suntem tentati ca mare parte din timp sa-l petrecem in interior, evitand aglomeratiile si multimiile. Tocmai de aceea, mediul pe care ni-l cream este unul deosebit de important, in special in ceea ce priveste calitatea aerului.  Pornind de la acest fapt, in acest articol discutam despre poluarea interioara si despre cum aceasta poate fi combatuta.

Consecintele poluarii interioare

Ca sa intelegem importanta adoptarii unor masuri in ceea ce priveste poluarea interioara, trebuie sa intelegem consecintele si ceea ce se intampla daca nu facem asta.

Dupa cum deja stiti, calitatea aerului depinde de mediul inconjurator, de caracteristicile socio-economice, dar si de aspecte personale ale fiecaruia precum stilul de viata si activitatea. Iar un mediu intern (indiferent daca este vorba de o cladire de birouri, de locuinte sau de restaurante) are nevoie de o aerisire corespunzatoare, realizata cu regularitate.

Desigur, consecintele expunerii la poluare depind de sursa la care un individ se expune, durata expunerii si organismul fiecaruia. Printre cele mai comune efecte ale acesteia se numara durerile de cap (migrene), tulburari ale somnului, iritatii (ale ochilor sau pielii), oboseala, ameteala.

Expunerea pe termen lung la astfel de stimuli poate determina inclusiv cancer. Statisticile arata ingrijoratorul fapt potrivit caruia in tara noastra numarul de morti cauzate de poluare este in continua crestere. Iar daca nu vor fi luate masuri, inclusiv in ceea ce priveste poluarea interioara, situatia ar putea deveni si mai grava de atat.

Principalele surse de poluare interioara:

  • Combustibilii fosili folositi pentru incalzire si gatit – care genereaza monoxid de carbon, dioxid de azot, dioxid de sulf
  • Fumat
  • Praful din covoare
  • Substantele chimice folosite la menaj (spray-uri)
  • Unele lumanri parfumate
  • Lipsa unei ventilari corecte a incaperii
  • Situarea locuintelor intr-o zona in care calitatea aerului este afectata – de exemp犀利士 lu, in proximitatea fabricilor, a zonelor in care se construieste intens sau zonele cu trafic etc.

Poluarea fonica – un alt tip de poluare interioara

Dincolo de poluarea aerului interior, vorbim si despre poluare fonica. Aceasta este cauzata de zgomotul care apare din cauza diverselor surse precum: muzica cu volum ridicat (vecini zgomotosi), situarea locuintei in apropierea unui santier in lucru (stim foarte bine cat de puternice pot fi zgomotele produse de utilaje), traficul intens.

In ceea ce priveste traficul, specialistii recomanda ca pentru a combate acest tip de poluare sa investim corespunzator in ferestre capabile de a face fata zgomotului. De asemenea, alegerea unei locuine intr-o zona linistita este o preferinta tot mai frecventa, in special a celor care au inaintat in varsta si care aleg inclusiv retragerea catre mediul rural.

Modalitati de a combate sau tine sub control poluarea interioara:

  • Aerisire periodica
  • Sistem de ventilare bun – deblocarea cailor de ventilatie se poate dovedi adesea o solutie
  • Folosirea unor substante de curatare care nu au in compozitie poluanti
  • Alegerea unor zone prielnice pentru locuit
  • Mentinerea curata a locuintei – cum spuneam anterior, particulele de praf pot fi o problema destul de mare in ceea ce priveste calitatea aerului din locuinta
  • Evitarea de a folosi spray-uri de camera sau lumanari parfumate care pot cauza exact efectul advers aerisirii corespunzatoare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *